יש לכם מיזם? רעיון? רוצים לפתוח חברה או עסק, ואתם מגייסים שותפים? מצויין! חשוב מאוד שתחתמו על הסכם בין שותפים, כדי לצמצם ואפילו למנוע מחלוקות בעתיד. למה זה כל כך חשוב לערוך הסכם בין שותפים ומה חשוב שיהיה בכל הסכם בין שותפים – מסביר עו”ד אהוד ויסברוד, עורך דין המתמחה בתחום המסחרי.
ישראל מכונה, בצדק, “אומת הסטארט-אפ”. בלשון השיר הישן והידוע, “הראש היהודי ממציא לנו פטנטים”… נראה כי לכל ישראלי שני יש רעיון למיזם, או חברה, או מוצר כלשהו. תכונה זו היא אחת מסימני התקופה בה אנו חיים.
נכון, מרבית הרעיונות הללו לא מתגבשים לכדי מוצר של ממש, או אפילו חברה שתבנה, תייצר ותשווק אותו; אולם עשרות אלפי עסקים וחברות נפתחות בישראל מדי שנה, וזה אומר כי הציבור הישראלי מאמין ביכולתו להרים מיזמים עסקיים שונים.
באופן לא מפתיע, חברות ובתי עסק רבים הקמים מדי שנה בישראל, קמים כשותפויות בין אנשים וגורמים עסקיים שונים. זהו תהליך טבעי: יזם צריך לגייס הון ומשאבים, ומשקיעים מן הצד השני מחפשים להשקיע ולהרוויח.
כך, במקרים רבים, נולדות שותפויות עסקיות בין אנשים שונים. אולם כפי שישנם עשרות אלפי עסקים הקמים מדי שנה בישראל, כך יש גם עשרות אלפי עסקים שנסגרים מדי שנה במדינה – חלק לא מבוטל מהם נסגר על רקע מחלוקות שונות ולפעמים משונות בין השותפים השונים בעסק, הנלחמים אחד בשני ברמה המשפטית, ובכך חורצים את דינו של העסק להיסגר.
מה עושים כדי למנוע או לפחות לצמצם מחלוקות וסכסוכים בין שותפים עסקיים? פשוט מאוד – בונים יסוד חזק לשותפות, באמצעות הסכם בין שותפים.
הסכם בין שותפים – ה”כתובה” של העסק
ממש כמו זוגות שמתחתנים, גם בהקמת חברה או עסק בין שותפים שונים, חשוב מאוד להסכים הן על המחויבויות של כל צד בהסכם, הן על מנגנוני יישוב המחלוקות אם יתגלעו, והן על דרכי היפרדות הצדדים בעתיד במקרה הצורך.
בחתונה בין אנשים, לפחות כדת משה וישראל, הסכם כזה מנוסח באמצעות כתובה, או אפילו על ידי הסכם ממון מודרני הנכתב כחוזה משפטי בין המתחתנים; בעת הקמת שותפות עסקית בין שני צדדים או יותר, הסכמות אלו צריכות לבוא לידי ביטוי באמצעות הסכם בין שותפים עסקיים.
זהו אבן יסוד של שותפות עסקית, שבלעדיה לא תיכון שותפות עסקית רצינית. לא די בלחיצת יד או בהסכמות שבעל פה – על הסכם בין שותפים עסקיים, כבר בתחילת השותפות, לתעד ולפרט במדוייק את החובות והזכויות של כל צד במהלך קיום השותפות, דרכים ליישוב מחלוקות וכמובן דרכים לפירוק השותפות במידת הצורך, לרבות שיוך רכוש, הון, רווחים ודרכים לקביעת המשך השליטה בחברה על ידי מי מהשותפים במידה ולא סוגרים אותה עם פירוק השותפות.
עו”ד אהוד ויסברוד, העוסק במשפט אזרחי-מסחרי, אומר כי “הסכם בין שותפים מקצועי, איכותי וטוב יכול לקבוע את גורל התנהלות העסק, הצלחתו, ומידת יכולתו לצלוח משברים בדמות מחלוקות בין השותפים השונים. ככל שהסכם כזה מפורט יותר ופחות נתון לפרשנות משפטית סובייקטיבית, כך הוא עשוי לשמש מורה דרך הן להצלחת העסק במידה וכל צד מבצע את מחוייבותו בהסכם, והן בעת ניהול מחלוקות שונות בין השותפים”.
הסכם בין שותפים – תוקף ומשך השותפות
אחד הדברים החשובים ביותר שעל הסכם בין שותפים לכלול הינו פירוט של תוקף השותפות, מועדי פקיעת ההסכם ומועדי שלבים שונים בהם יכולה להשתנות תנאי השותפות.
למשל, ייתכן כי הסכם בין שותפים יכלול תקופת השקעה בחברה, בעת הקמתה. בסעיפים המפרטים את אותה תקופה, יפורטו גם מועדי ההשקעה על ידי כל צד, גובה ההשקעה, התקופה בה העסק לא ימשוך רווחים אלא יתמקד בהחזרי ההשקעה וכד’.
כמו כן, ייתכן והצדדים מעוניינים לקבוע תוקף מוגבל בזמן להסכם השותפות, שלאחריו אחד הצדדים יכול לממש רווחים מהעסק או לפרוש ממנו. בדרך כלל, בסעיפים מעין אלו או שמגדירים תקופה מוסכמת מראש לשותפות, או שמגדירים נקודות יציאה שונות ליציאה מוסכמת מן השותפות.
עו”ד ויסברוד: “תוקף ומשך השותפות חשוב מאוד להגדיר כבר בהתחלה. אם מדובר בשותפות לצורך גיוס משקיעים, יכול להיות שתוקף השותפות קצר. לעומת זאת, יכול להיות כי משך השותפות לא מוגדר מראש, ואז יש להגדיר בהסכם בין שותפים את מבנה הבעלות על החברה או העסק, לפי שינויים צפויים בהתפתחות המיזם”.
הסכם בין שותפים – מבנה בעלות והגדרת תפקידים
עוד חלק חשוב ויסודי בכל הסכם בין שותפים הינו הגדרה מדוייקת של מבנה הבעלות בחברה והגדרת התפקידים השונים בין השותפים בה.
מבנה הבעלות נוגע ישירות לחלוקת האחזקות בחברה בין השותפים השונים, עד לרמת חלוקת אחוזי הבעלות עליה בין השותפים השונים. בהסכם בין שותפים ניתן גם להגדיר את אחוזי הבעלות (המניות) שהחברה תציע, אם תציע, לציבור לרכישה. לסעיפים אלו יש השלכה ישירה גם על חלוקת הרווחים בחברה.
לא פחות חשוב מכך, חשוב להגדיר בהסכם בין שותפים את הגדרת התפקידים השונים בין השותפים השונים. ייתכן כי צד אחד יהיה המנכ”ל, וצד שני יהיה סמנכ”ל במעמד דומה – או ששניהם יהיו מנכ”לים על פי תקופות מתחלפות קצובות.
בנוסף, חשוב להגדיר את סמכויות השותפים למנות חברי הנהלה ו/או דירקטוריון מטעמם, באופן המשקף את מידת השליטה והבעלות של כל שותף בחברה.
עו”ד ויסברוד: “לא פעם אני רואה מחלוקות בין שותפים, שאף הביאו לפירוק של עסקים וחברות, בגלל הגדרה לא מספיק ברורה או מספקת של מבנה בעלות והגדרת תפקידים כבר בשלב ההסכם בין השותפים בעת הקמת החברה. זוהי טעות קשה, שאפשר להימנע ממנה בקלות יחסית כבר בהתחלה, ולמנוע חיכוכים ומחלוקות בעניין טעון זה”.
הסכם בין שותפים – יישוב מחלוקות ופירוק השותפות
כפי שאמרנו כבר, הסכם בין שותפים דומה מאוד להסכם ממון או לכתובה בעת חתונה של זוגות. בכל הסכם כזה חשוב מאוד לפרט מנגנונים מוסכמים ליישוב מחלוקות ואף לפירוק השותפות, במקרה הצורך.
מנגנונים מוסכמים מראש ליישוב מחלוקות עתידיות בין השותפים הינם חשובים לקביעה כבר בשלב ההסכם בין השותפים בעת הקמת העסק או החברה, שכן סעיפים אלו לבדם עלולים לחסוך זמן וכסף יקרים בעת התגלעות מחלוקות בין השותפים השונים.
כך למשל יכולה להיקבע מחוייבות של כל השותפים להיעזר בשירותי גישור או ללכת לבוררות בטרם פנייה לערכאות משפטיות, לצורך ליבון, בירור והכרעה במחלוקות שונות ביניהם.
עוד נמצא ברוב ההסכמים בין שותפים עסקיים הסכמה על מקום בירור המחלוקות במקרה של פנייה לערכאות. כך למשל, נקבע כמעט בכל הסכם בין שותפים סטנדרטי מיקום בית המשפט הרלוונטי להכרעה במחלוקות שכאלו.
בנוסף, חשוב לקבוע מנגנונים מוסכמים לפירוק השותפות במקרי הצורך. בעניין זה, הסכם בין שותפים יכול לכלול מועדים מוסכמים מראש לפירוק השותפות, אם הצדדים מחליטים מראש שהשותפות עצמה מוגבלת בזמן, או שמפורטים בהסכם התנאים לבקשות פירוק של השותפות על ידי מי מהצדדים – לרבות פירוט המחוייבות, מידת השליטה, החלק ברכוש, בהתחייבויות והרווחים של העסק – המוטלים על כל צד בהסכם במקרה של פירוק יזום של השותפות על ידי מי מהצדדים.
עו”ד ויסברוד מסכם את החשיבות של עריכת הסכם בין שותפים כבר בעת הקמת העסק או כניסה של שותפים חדשים לעסק: “בין אם זה קורה בעת הקמת העסק, או בשלב התפתחותי חדש בחיי החברה עם כניסת שותפים חדשים בה, חשוב מאוד לערוך הסכם בין שותפים שיהיה כמה שיותר מפורט וכמה שיותר מדוייק, המשקף את ציפיות הצדדים, ההתחייבויות השונות של כל אחד מהם ומה עושים במקרה של מחלוקת או רצון להיפרד”.
“ככל שהסכם כזה ייערך באופן מקצועי יותר ומפורט יותר, כך יוכלו הצדדים להיעזר באופן אפקטיבי יותר בהסכם לאורך כל חיי העסק, הן בניהולו השוטף והן בעת ניהול מחלוקות או הליכי פירוק השותפות”.
אין במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי ופרטני – עו”ד אהוד ויסברוד, העוסק במשפט אזרחי-מסחרי, מגשר מוסמך ובורר הרשום בלשכת עורכי הדין, יכול לסייע בהתייעצות ראשונית ללא תשלום בנושא עריכת הסכם בין שותפים עסקיים.