אחד מסוגי הסכסוכים הנפוצים ביותר המגיעים לבירור בבתי המשפט השונים הינם סכסוכים כספיים – בין אזרחים, חברות ורשויות שונות. ועל אף שסוג זה של סכסוכים הינו נפוץ, למרות שישנם עורכי דין רבים בשוק – לא רבים מהם מתמחים בסוג זה של סכסוכים, ולא מכירים לעומק את מגוון הכלים הקיימים לפתרונם. עו”ד אהוד ויסברוד, המתמחה בסכסוכים כספיים מכל הסוגים, מסביר את ההבדל בין המכשירים המשפטיים השונים לפתרון סכסוכים כספיים

רוב הסכסוכים והמחלוקות בבתי הדין האזרחיים בישראל, בכל הערכאות, נוגעים לכסף. סכסוכים כספיים מסוגים שונים הם הנושא הנפוץ ביותר למחלוקות משפטיות המגיעות להכרעה בבתי המשפט, החל מבתי משפט לתביעות קטנות ועד לבית המשפט העליון.

סכסוכים כספיים מתגלעים בין אזרחים לבין עצמם, בין אזרחים לחברות ורשויות, ואף בין חברות לבין רשויות שונות. חלק גדול מאותם סכסוכים הינם סכסוכים בעלי אופי פרטני למקרה ספציפי של מחלוקת, ואילו חלק אחר הינו עקרוני, שעשוי להשפיע על מדיניות של רשות כזו או אחרת או אף של המדינה כולה – כך קרה למשל עם העתירה לבג”צ שהגישו מפלגות וארגונים נגד מיסוי הדירה השלישית שאושר בכנסת במסגרת חוק ההסדרים בסוף 2019, ונפסל בבג”צ בשל פגמים בהליכי החקיקה עצמה.

בין אם מדובר בסכסוך כספי מול המדינה או רשות שלה, או בין אדם לחברו, אין ספק כי מחלוקות כספיות ודרישות לפיצוי כספי הינן חלק מרכזי מהחיים במשפט האזרחי במדינת ישראל, כמו בכל מדינת חוק בעולם.

בהינתן שכסף הינו הכלי המרכזי לפיצוי, והינו האמצעי המרכזי בחיים הכלכליים של כולנו, התופעה הזו הינה טבעית – מחלוקות על כסף או שווה כסף הינן לב העיסוק והדיון המשפטי בבתי המשפט השונים, בין אם מדובר בבתי משפט אזרחיים ובין אם מדובר במשפט הפלילי.

אולם תביעות כספיות, כמו רוב סוגי התביעות במדינת ישראל, הינן עסק לא זול: אגרות, שכר טרחת עורכי הדין, שנים של דיונים – אשר בסופן אף אחד לא מבטיח כי תזכה במשפט ולהחזר ההוצאות.

עורך דין חכם אמר פעם: לבית המשפט יודעים איך נכנסים, אבל אף אחד לא יודע איך יוצאים. הכוונה היא כמובן לתוצאת הדיון המשפטי, התלויה בהמון משתנים המשפיעים עליה.

במילים אחרות, כמו בכל הליך משפטי, ישנו סיכון לא מבוטל בפתיחת הליך משפטי על רקע סכסוך כספי. להקטנת הסיכון ונקיטה בדרך הפעולה הנכונה, חשובה מעורבות של מומחה בעל ידע בתחום זה – עורך דין העוסק בסכסוכים כספיים אזרחיים, המכיר את מגוון הכלים המשפטיים הזמינים להגעה לתוצאה הטובה ביותר.

באופן מפתיע, למרות שישנם עשרות אלפי עורכי דין בישראל, רבים מהם לא מתמחים בסוג זה של סכסוכים ומחלוקות משפטיות… עו”ד אהוד ויסברוד בחר כן להתמחות בתחום מרתק זה, ומסביר את ההבדלים בין המכשירים המשפטיים העומדים לרשותו של כל אזרח או יישות משפטית בניהול סכסוכים כספיים.

פתרון סכסוכים כספיים: גישור

אחת הדרכים הנפוצות כיום לפתרון סכסוכים כספיים מכל הסוגים הינה גישור. גישור הינו מנגנון בו התיק והמחלוקות בו מובאות בפני מגשר מוסמך, אשר לאחר שמיעת הצדדים ולמידת עובדות המקרה, מנסה להציע פתרונות יצירתיים על דרך הפשרה, על מנת להגיע לפתרון מוסכם המגובש לכדי הסכם מחייב, ולעיתים אף מקבל תוקף של פסק דין בבית משפט.

גישור מצריכה מן המגשר יכולות של חשיבה מקורית “מחוץ לקופסא”, רגישות והקשבה אל מול שני הצדדים, חשיפת הצרכים האמיתיים שלהם בתיק – ובסופו של דבר, גם ידע עם החוק וניסיון ביישום פתרונות יצירתיים המכסים את מירב הצרכים של כל צד, עד להגעה להסכמה ביניהם.

היתרון בגישור הוא כמובן חיסכון גדול של זמן וכסף, ואילו החיסרון הוא בדרך כלל הסתפקות בפחות ממה שהצד התובע חשב מלכתחילה שמגיע לו במסגרת המחלוקת, או שהצד הנתבע משלם יותר ממה שחשב שהוא צריך.

ל”טנגו” של הגישור צריך נכונות של שני הצדדים. הצלחת הגישור בסכסוכים כספיים, כמו בכל סוג אחר של גישור, תלויה בהסכמה של שני הצדדים להתפשר בסופו של דבר. הליך גישור והצעות של מגשר אינן מחייבות אף אחד מהצדדים, אולם סירוב של מי מהצדדים להצעת גישור עלולה באופן לא רשמי להזיק לצד הסרבן בעת הדיון במקרה בבית המשפט.

עו”ד אהוד ויסברוד, מגשר מוסמך ומקצועי בעל ניסיון רב בגישור, מספר: “גישור מתרחש בכל סוגי הסכסוכים הכספיים, בין אזרחים, בין חברות ואפילו בין רשויות. לא פעם מצאתי את עצמי מגשר בין סוגים שונים של גורמים המצויים בסכסוך כספי, ותמיד היה ניתן לחוש האם הגישור יצליח או לא בשלב די מוקדם, עם הבנת הגישה הבסיסית של הצדדים להליך. כמעט תמיד, כשהיה רצון טוב ראשוני מהצדדים, הגענו יחסית מהר לפתרון מוסכם של אותו סכסוך כספי, מה שחסך לצדדים כסף רב בשכר טרחה לעורכי דין, אגרות בתי משפט ושנים ארוכות של דיונים”.

פתרון סכסוכים כספיים: בוררות

בוררות היא הליך שונה מגישור, כאשר להבדיל מגישור הצדדים מסכימים מראש לקבל את הכרעתו של הבורר המוסכם על שניהם. בהליך זה, יש להסכים על זהותו של הבורר, וכמובן גם לברר מראש שהוא נטול פניות וללא ניגודי עניינים.

חשוב להבין כי הסכמים וחוזים רבים מכניסים סעיפי בוררות מובנים כבר בעת חתימתם, כך שמדובר בכלי וותיק ומוכר בעולם החוזים.

הכניסה להליך בוררות, בשונה מהליך גישור, אינה כרוכה במשא ומתן עם הצד השני. אם בהליך גישור הצדדים מציגים את טענותיהם והמגשר/ת מציע הצעות גישור שונות, הרי שבהליך בוררות דומה יותר לדיון משפטי בבית המשפט – הצדדים מציגים את טענותיהם, והבורר מכריע ביניהם.

בדרך כלל, בורר יקבע אחת משתי קביעות: או שצד מסויים צודק לחלוטין ולכן יש לפסוק את הבוררות לטובתו, או שהוא יציג פשרה מסויימת בין עמדות הצדדים, כפסיקה מטעמו.

עוד בשונה מהליך גישור, פסק דינו של בורר הינו בדרך כלל מחייב – כלומר, בתי משפט כמעט שאינם מקבלים ערעורים על פסקי בוררות, למעט במקרים חריגים של הוכחת פגמים מהותיים בהליך או גילוי מאוחר של ניגודי עניינים אצל הבורר עצמו.

עו”ד אהוד ויסברוד, הרשום ברשימת הבוררים של לשכת עורכי הדין, מספר כי “הליכי בוררות שונים מהליכי גישור, אבל גם הם מסלול טוב במקרים רבים לחיסכון ניכר בזמן ובכסף, לעומת הליך משפטי ארוך ויקר המתנהל לאורך שנים בבתי משפט. לפני כניסה לבוררות, חשוב לברר כמה שיותר פרטים על הבורר המיועד ולהעריך נכונה את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהסכמה מראש על קבלת פסיקתו של הבורר במקרה”.

פתרון סכסוכים כספיים: תביעות אזרחיות

לעיתים אין ברירה, ובהיעדר דרכי פתרון מוסכם מראש כגון גישור או בוררות, ניגשים הצדדים למחלוקת הכספית להכרעת בית המשפט. בית המשפט עשוי להציע מסלול של גישור או בוררות, וסירוב עלול לצבור ‘נקודות שליליות’ בעיני בית המשפט כלפי המסרב – אולם הזכות לתבוע את מלוא הסעדים המשפטיים מבית המשפט פתוחה וקיימת בפני כל אחד מהצדדים בסכסוך הכספי שנתגלע ביניהם. הדבר נכון בכל סוגי הסכסוכים הכספיים – בין אזרחים, גופים עסקיים ואף רשויות של המדינה.

כן, סכסוכים כספיים בבתי משפט עולים הרבה, נמשכים הרבה זמן, ויש בהם מורכבות משפטית די גדולה. בוררות וגישור הם דרכים קצרות וחסכוניות לפתרון סכסוכים כספיים, אבל לא בכל המקרים הם אפקטיביים במציאת הפתרון הנכון. כשמדובר בסכומים משמעותיים שנמצאים על הפרק, גם תביעות כספיות בבית המשפט צריכות לבוא בחשבון.

עו”ד ויסברוד מסכם: “שלושת המסלולים העיקריים לטיפול משפטי בערוצים ‘רשמיים’ בסכסוכים כספיים הינם גישור, בוררות ותביעות משפטיות. בתווך, ישנו גם מו”מ רשמי או לא רשמי בין הצדדים, אותו כדאי כמובן למצות לפני הבחירה באחד המסלולים הללו. בכל שלב, רצוי להתייעץ עם עורך דין מנוסה המתמחה בסוג זה של סכסוכים, על מנת להעריך את הסיכויים והסיכונים, ולבחור ביחד איתך את הדרך הנכונה ביותר לניהול הסכסוך הכספי שלכם, בין אם הנכם תובעים או נתבעים בתיק”.

אין במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי ופרטני – עו”ד אהוד ויסברוד, מומחה לתביעות אזרחיות מכל הסוגים, מגשר מוסמך ובורר הרשום בלשכת עורכי הדין, יכול לסייע בהתייעצות ראשונית ללא תשלום.